Saturday 20 December 2014

Acar Buah

Acar Buah
Bahan-Bahan:
500 gram buahan campur (kismis hitam,kuning, prun, aprikot, mangga jeruk, kurma dan lobak masin dipotong dadu)
2 cawan minyak masak.
2 cawan gula
1 cawan cuka
10 biji bawang merah.
2 ulas bawang putih.
5 inci halia (dihiris)
1/2 bijan goreng tanpa minyak(hiasan)
500 gram bawang merah(dikisar halus)
10 ulas bawang putih(dikisar halus)
10 inci halia(dikisar halus)
30 tangkai cili kering(dikisar halus)
2 sudu makan jintan manis(dikisar halus)

Cara membuat:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan yg dikisar sehingga naik aroma
2. Masukkan gula dan cuka dan biarkan mereneh sehingga nampak minyak
3. Masukkan semua bahan campuran dan masakkan sekali lagi sehingga pekat
4. Hiaskan dengan bijan.

No comments:

Post a Comment