Bahan A:
Ikan ikut citarasa. (kembong,mackerel, etc)
3 ulas bawang merah(dihiris)
2 ulas bawang putih(dihiris)
1 sudu makan halba campur
3 tangkai daun kari
2 keping asam keping.
1 paket serbuk kari(kecil)
2 cawan santan.
3 cawan air.
5 batang bendi.
Cara Memasak:
1.Panaskan minyak. masukkan bahan bawang putih, merah, halba, daun kari . tumis sehingga kuning.
2.Setelah itu, masukkan rempah kari dan kacau sehingga wangi.
3.Selepas baunya naik(wangi). Masukkan air dan santan. Biarkan megelegak.
4. Masukkan ikan dan bendi. setelah pecah minyak(minyak terapung).masukkan garam dan asam keping.
5. Kacau selama beberapa minit angkat dan hidang.
No comments:
Post a Comment