Gulai Daging rebung
Bahan-Bahan Masakan:Bahan A
600 gram daging (dihiris nipis)
250 gram rebung (dipotong empat)
3 sudu makan rempah kari.
3 sudu makan air masak (campur dgn serbuk kari)
2 cawan santan.
2 sudu makan minyak masak
Bahan B(tumis)
2 inci kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
5 biji bawang merah (dipotong dadu)
3 ulas bawang putih ( dadu)
3 tangkai daun kari
Cara Memasak:
1. Panaskan kuali dan tumis bahan B
2. Masukkan rempah dan kacau.
3. Masukkan rebung dan daging. Biar sehingga nampak minyak.
4. Masukkan santan dan masak sehingga pekat.
5. Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment