Saturday 20 December 2014

Ayam Percik Kering

Ayam Percik
Bahan-Bahan:

Bahan A.
1 ekor ayam(potong 4 bahagian)
3 cawan santan pekat (1 biji kelapa)
1/2 cawan air asam jawa
1 sudu teh gula pasir
1 sudu makan halba
Garam secukup rasa

Bahan B.(dikisar)
15 tangkai cili kering
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 inci hlia
5 batang serai

Cara Memasak:
1. Bersihkan ayam dan tus. Gaul dengan garam.
2. Masukkaan ayam di dalam kuali bersama baahan yg dikisar, santan pekat, halba. asam jawa dan gula sehingga sederhana masak(kuah tinggal sikit). Tetapi pastikan rempah sebati dengan ayam..
3. Bakarkan ayam diatas pemanggang sehingga nampak garing.
4. Hidangkan atas daun pisang dengan salad ataupun timun dan bawang.

No comments:

Post a Comment